Tips

 

Tip van de week

Het is goed om eens na te gaan welk soort beleg u op brood gebruikt en hoeveel u erop doet. Het beleg dat u hierop doet bepaalt voor een groot deel hoe gezond uw voedingspatroon is. Varieer voldoende! Wees zuinig met de hoeveelheid beleg en kies veel voor magere soorten. Dan bent u al erg goed bezig!

Tip van de week

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen

Sla nooit je eerste maaltijd van de dag over, want die is niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Brood vormt daarom de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je helpt je lichaam er als het ware mee op gang. Bij het overslaan van een goed samengesteld ontbijt doen we ons letterlijk tekort.

                         

                        

 

Tip van de week

 

 

 

Eet vaker op een dag. Eet bijvoorbeeld vijf maaltijden verspreid over de dag: ontbijt, lunch en avondeten, met tussendoor twee gezonde snacks, zoals groenten met een dip, wat yoghurt, fruit of een heerlijke gezonde groene smoothie. Door je maaltijden te verspreiden zul je minder honger hebben en niet dat nare ‘dieetgevoel’ hebben.

 

 

 

GoodFood tip van de week.

Vermijd eenzaamheid
Eenzaamheid is een van meest voorkomende oorzaken van emotie-eten. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk. Voel je jezelf eenzaam? Zoek dan gezelschap op en hou jezelf bezig. Bel een familielid of goede vriend(in) op, maakt een wandeling, ga sporten, doe nieuwe kennis op of schrijf je in voor vrijwilligerswerk. Een andere mogelijkheid is om je aan te melden bij de afslankgroep Good Shape van GoodFood, zodat je samen met anderen kunt afslanken en elkaar daarin kunt steunen.

 

GoodFood tip van de week.
Vind een evenwicht tussen een gezond en haalbaar gewicht.
Wees realistisch over uw streefgewicht. Het is niet gezond om in korte tijd veel af te vallen. Uzelf van alles ontzeggen kan een hoop spanning en stress opleveren die u meer kwaad doet dan goed. Bij het Good Shape afslankprogramma leert u op een ontspannen wijze uw haalbaar gewicht te halen.

 

GoodFood tip van de week.
Sporten volhouden.
Maak het leuk

Als je sporten niet leuk vindt of het associeert met pijn, dan zul je het niet lang volhouden. Maar als sporten leuk is, dan verheug je je er juist op. Dus probeer het zo leuk mogelijk voor jezelf te maken. Kies een sport die je echt leuk vindt. Zumba, hoelahoepen,fitness, joggen, lekker lang wandelen... er is volop keus! Sommige mensen vinden het prettiger om gewoon thuis of in de buitenlucht te sporten, maar voor anderen zal juist een sportschool een motivatie zijn. Word je bewust van wat je eigenlijk leuk vindt en wat je motiveert. Wees je ook bewust van de beweging die je doet, van je ademhaling, van je omgeving... Op die
manier kun je ook mindfulness beoefenen tijdens het sporten, waardoor je er meer van kunt genieten.

 

 

 

Tip van de Week
Hou bij wat je eet Hou een dagboek bij met wat je op een dag eet. Je zult versteld staan over hoe onregelmatig je vaak je maaltijden over de dag verdeeld. Dat is vaak de oorzaak van de ‘cravings’ in middag of avond. En het zijn juist die momenten die u de extra kilootjes bezorgen. Dus stel op basis van je dagboek een actieplan op en werk aan een regelmatig voedingspatroon om uitspattingen te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 GoodFood Tip van de week
Baseer uw voeding op koolhydraatrijke producten
Het is goed om dagelijks voldoende koolhydraatrijke produkten te eten omdat het ons voorziet van energie en vitamine B. Bruine en volkoren produkten leveren bovendien ook veel vezels. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel en helpen de stoelgang te verbeteren. Door de verzadiging voorkomt het dat we geneigd zijn ‘teveel’ te eten, waardoor het indirect helpt bij afvallen. Kies daarom dagelijks het liefst voor tarwe- of volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta’s. Daarnaast komen koolhydraten ook voor in havermoutpap, aardvruchten, pesisoorten, vruchten, groenten en noten. Drink wel voldoende bij de vezelrijke koolhydraten, want juist die combinatie helpt bij de verzadiging en de stoelgang.

 

 

Goodfood tip van de week.
Een rustig ontbijt vormt een goed tegengewicht voor de stress overdag. Bovendien bevordert het een evenwichtige voeding en zorgt het voor een optimale energieverdeling tijdens de dag. Zelfs als je gehaast bent of geen eetlust hebt, is het dus geen goed idee om het ontbijt over te slaan.

Als je na het opstaan niet meteen zin hebt om te eten, drink dan eerst een glaasje water om je eetlust te stimuleren. Geen honger? Misschien kan een gevarieerde ontbijttafel je wel verleiden. Kies voedingsmiddelen die je lekker vindt en bovendien gezond zijn.

 

 

GoodFood Tip van de week.

Neem voldoende nachtrust

Voldoende slaap is noodzakelijk voor het lichaam om optimaal te functioneren. Slaap speelt door midddel van hormonen echter ook een belangrijke rol in de handhaving van je gewicht.

Hoe minder je slaapt hoe moeilijker het is om af te vallen.  Als je niet genoeg slaapt raken je hormonen in de war. Hierdoor blijft bijvoorbeeld het signaal uit dat zorgt dat je stopt met eten wanneer je vol zit. Het hormoon dat eetlust opwekkend werkt, wordt daarentegen juist gestimuleerd. Ook raak je minder gemotiveerd om te gaan bewegen en energie te verbruiken als je minder slaapt. Probeer per 24 uur zo’n 7 – 8 uur te slapen.

 

 

 

 

 

Tip van de week

Kook zelf en laat je kind helpen.

 

Kook vaak zelf.

Als je zelf kookt, zien je kinderen wat er voor nodig is om een gezonde maaltijd te maken. Dat betekent niet dat je dagelijks uren in de keuken hoeft te staan. Er zijn genoeg gezonde recepten die je in een kwartier kunt maken. Kies maaltijden die goed verzadigen, zodat je erna minder snel naar tussendoortjes grijpt.

 

Laat je kinderen helpen

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het natuurlijk ook gemakkelijker proeven.

Maak van je gezonde gewoontes een traditie. Introduceer Vrijdag Visdag of Vegetarische Dinsdag in je gezin.

 

 

 

 

 

GoodFood Tip van de week.

Eet regelmatig. 
Het overslaan van maaltijden kan leiden tot een spaarstand van je lichaam. Wanneer je dan weer gaat eten is de kans groot, dat je lichaam het voedsel opslaat. Eet dus ‘s ochtends een goed ontbijt, ‘s middags je lunch en ‘s avonds je avondeten.

Zorg naast de hoofdmaaltijden ook dat je tussendoortjes eet. Bijvoorbeeld fruit, noten of beschuitjes. Tevens kan het overslaan van maaltijden zorgen voor latere honger, waardoor je sneller geneigd bent om een snack te nemen. En snacks zijn meestal dikmakers, dus voorkom die verleiding.

 

 

 

GoodFood Tip van de week

Snoep af en toe bewust.

Stel een vaste dag in waarop je mag snoepen. Misschien is het een chocoladereep of een pizzapunt. Het werkt erg frustrerend om altijd maar bezig te zijn met wat je niet mag hebben. Gecontroleerd en gematigd snoepen kan een hele opluchting zijn en zorgt ervoor dat je het afvallen over een lange periode beter volhoudt.

De nadruk ligt dus ook echt op gecontroleerd en gematigd. Als je op je snoepdag een two piece meal, een milkshake, een zak chips, een chocoladereep en een liter cola naar binnenwerkt, kom je uit op zoveel calorieën dat je ondanks je dieet van de overige dagen alsnog op weekbasis teveel calorieën binnenkrijgt om te kunnen afvallen. Maak dus een keuze uit al deze lekkernijen en trakteer jezelf de volgende keer op het volgende.

 

 

 

 

 

GoodFood Tip van de week

Wees niet bang voor gezonde vetten

Je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig, dus je hoeft niet angstvallig alles wat vet is te vermijden. Eet gerust af en toe een stuk advocaat of wat nootjes. Ondanks dat ze beiden erg vet en calorierijk zijn, zijn ze super gezond. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat als je dagelijks een handje nootjes eet, je sneller afvalt dan mensen die dat niet doen. Van een klein beetje nootjes voel je je namelijk erg lang verzadigd, waardoor je geen extra tussendoortjes meer zoekt en je in totaal minder calorieën binnenkrijgt.

 

 

GoodFood Tip van de week.

 Drink bewust.

Kies voor thee, koffie of water

Je kunt niet van je kind verwachten dat het water drinkt, als jij aan de cola zit. Drink thee of koffie zonder suiker of neem water en voeg voor de smaak een schijfje citroen of een andere vrucht toe. Zo voorkom je dat je veel calorieën binnenkrijgt.

 

Sap, limonade en soft

In soft en in sap zit veel suiker. Wel 4 suikerklontjes per glas. Ook stroop is erg zoet. In light softdrinks zit geen suiker, maar zorgt er alsnog voor dat je kind went aan een zoete smaak. Bovendien tast het zuur in (light) frisdranken het tandglazuur aan. Maar af en toe een zoete drank geven, is geen probleem. Geef bijvoorbeeld op een vast moment één zoet drankje, zoals op zaterdag en zondag. Zo went je kind er ook aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn.  

 

Kies vaste momenten

Veel ouders zijn bang dat hun kind niet genoeg drinkt en stimuleren het om toch het glas leeg te drinken. Dat hoeft niet, want een kind stopt als het genoeg heeft. Heb je de gewoonte om op veel verschillende momenten wat te drinken te nemen? Voor de tanden van jou en je kinderen is dat niet zo goed. Zorg voor niet meer dan vier eet- en drinkmomenten tussen de maaltijden door. Water kun je natuurlijk wel vaker drinken.

 

 

Good Food Tip van de week.

 

Gezond eten op het werk.

Dagelijks worden duizenden lunchboxen klaargemaakt. De boterhammen met kaas enz. liggen voor de hand. Maar je kunt ook op een eenvoudige, lekkere en gezonde manier variëren en combineren zodat je elke middag weer uitkijkt naar je maaltijd

· 

Neem brood als basis en kies bij voorkeur een donkere broodsoort.
Koop ter afwissling regelmatig een andere broodsoort: volkorenbrood, bruin brood, 7-granenbrood, speltbrood en in het weekend bijvoorbeeld wit brood.

  • Kies als beleg voor gezonde en/of magere belegsoorten zoals mager vleesbeleg (ham zonder vetrandjes, kiprollade, kipfilet, kipshoarma, turkeyham, runderrookvlees, pastrami, rosbief etc.), tonijn op water uit blik, light kaas (30+), jam, pindakaas, ei, sardines, makreel, zalm.

·  Af en toe een bol ter afwisseling kan best maar ze bevatten meer vet, suiker en nauwelijks essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen.

 

Kies voor fruit

Plaats een schaal binnen je gezichtsveld, zodat je om de paar uur vanzelf trek krijgt in een sappig stuk fruit. Met een gemiddelde van 2 porties per dag, ga je jezelf fitter, gezonder én gelukkiger voelen. Bovendien kan fruit helpen om hartziekten en bepaalde vormen van kanker te voorkomen.

 

Hou water bij de hand

Voor een optimale gezondheid is het noodzakelijk dat je om het half uur een grote slok water drinkt. Zo zuiver je jouw lichaam, verminder je de risico's op een hartaanval, krijg je vanzelf een beter humeur én kan je rekenen op meer energie. Drink over de hele dag zo’n 1 ½ liter water. Vul het verder nog aan met magere of halfvolle melkproducten tot 2 liter.

 

Ga wandelen tijdens de pauze

Ga achter je bureau vandaan en hou een walking meeting. Alle afspraken tijdens deze meeting spreek je in op je cel en werk je later uit. Of spreek met collega's af om elke middag een klein toertje te maken rond het bedrijf. Wandelen is de eenvoudigste en meteen ook de veiligste manier om aan beweging te doen. Ideaal om je beenderen, hart, longen én gewicht in topvorm te houden.

 

 

Goodfood tip van de week

 

Behoud een gezond lichaamsgewicht
Uw gewicht is afhankelijk van factoren zoals geslacht, grootte, leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig veroorzaakt vetopslag in het lichaam. Fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder calorieën.

 
Good Food tip van de week

 

Eet liefst 3 maal per week donker groene bladgroente zoals: agoemawiri,dagublad, klaroen, spinazie, bitawiri. Deze bevatten veel ijzer en dat is goed voor de bloedaanmaak. Daarnaast zijn deze groentes rijk aan voedingsvezel, waardoor ze goed zijn voor de stoelgang (zowel bij harde ontlasting als ook bij diarree). Kies de overige dagen voor andere groentes bijvoorbeeld boulanger, kool, antoewa, pompoen of kouseband. Elke groente heeft een eigen voedingswaarde. Varieer zoveel mogelijk, dat is lekker en gezond.

 

 

Good Food tip van de week

Leg je bestek neer na elke hap

Het duurt 20 minuten voor je maag het signaal van bekomst naar de hersenen zendt. Dus wanneer je te snel eet, heeft je lichaam geen tijd om waar te nemen dat het voldoende heeft gehad. Het gevolg hiervan is dat je te veel eet. Eet rustiger door je bestek na elke hap neer te leggen en wen jezelf eraan elke hap ongeveer 25 tot 50 keer te kauwen.

Good Food tip van de week

Verhouding van de voedingsstoffen in een evenwichtige voeding

Er bestaan geen "goede" of "slechte" voedingsmiddelen, er bestaan enkel slechte voedingsgewoontes. Schuldgevoelen bij het eten van uw lievelingsvoedingsmiddelen hoeft niet, maar tracht te eten in gematigde porties. Streef naar een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Good Food tip van de week

Zet geen (glazen) snoeppot op je bureau                                                                                                                                                   

Als je koekjes, chocola of ander snoepgoed uit het zicht zet, is het veel makkelijker om er vanaf te blijven. Mensen grijpen veel minder snel naar snoep als het niet in het zicht is.

 

Good Food tip van de week

Houd bij wat je eet                                                                                                                                                     

Houd een dagboek bij met hoeveel je eet op een dag. Soms zul je versteld staan dat je eigenlijk meer of meer calorierijke dingen eet dan je had verwacht. Veel kleine dingetjes kunnen bij elkaar toch een groot effect hebben. Stel op basis van je dagboek een actieplan op om te minderen als dat nodig blijkt.

Good Food tip van de week

Eet vaker op een dag                                                                                                                                                      

Eet bijvoorbeeld vijf maaltijden verspreid over de dag: ontbijt, lunch en avondeten, met tussen door 2 - 3 gezonde snacks, zoals groenten met een dip, wat magere yoghurt, fruit of een heerlijke gezonde groene smoothie. Door je maaltijden te verspreiden zul je minder honger hebben en niet dat nare ‘dieetgevoel’ hebben.

 

Good Food tip van de week

Zondig af en toe bewust

Stel een vaste dag in waarop je mag zondigen. Misschien is het een toetje of een pizzapunt. Het werkt erg frustrerend om altijd maar bezig te zijn met wat je niet mag hebben. Gecontroleerd zondigen kan een hele opluchting zijn en zorgt ervoor dat je het beter volhoudt.

 

Good Food tip van de week

Honger jezelf niet uit                                                                                                                                                             

Als je kilo’s wilt kwijtraken en kwijthouden dan is het belangrijk dat je jezelf niet uithongert. Het is een fout die makkelijk gemaakt is tijdens het afvallen.  Je lichaam schakelt over op de overlevingsmodus als je het niet voldoende voedt, omdat het denkt dat je in een hongersnood zit. Dit voorkomt juist dat je afvalt. Gewoon gezond blijven dooreten dus.

 

Good Food tip van de week

Laat soft en vruchtensap staan                                                                                                             

Vervang soft en vruchtensap door water of kruidenthee (zonder suiker). Het kan erg moeilijk zijn om deze gewoonte te breken, maar deze kleine stap kan grote resultaten opleveren. Een glaasje cola of zelfs appelsap levert al snel 100 of meer calorieën op (dat is 2 – 3 eetlepels suiker).

Good Food tip van de week

Wees realistisch over hoe snel je zult afvallen                                                                                                           

Die pondjes zijn er langzaam bijgeslopen, dus je zult ze ook niet binnen een week allemaal kwijt zijn. Zorg ervoor dat je haalbare doelen stelt, zodat je niet teleurgesteld raakt en het opgeeft. Het is voor blijvend gewichtsverlies sowieso niet aan te raden om meer dan één kilo per week af te vallen. En zelfs dat is al behoorlijk veel.

 

Good Food tip van de week

Behoud een gezond lichaamsgewicht.

 

Uw gewicht is afhankelijk van factoren zoals geslacht, grootte, leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig veroorzaakt vetopslag in het lichaam. Fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder calorieën.

Good Food tip van de week

Beweeg!

De opname van te veel calorieën in combinatie met een gebrek aan lichamelijke activiteit veroorzaakt een gewichtstoename. Matige fysieke activiteit helpt die extra calorieën te verbranden. Bovendien is sport goed voor de bloedcirculatie en voor het algemeen welbehagen van de mens. Gebruik de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze. U hoeft echt geen atleet te zijn om in beweging te komen!

 

Good Food tip van de week

Drink voldoende vocht

Volwassenen hebben minstens 1,5 liter vocht per dag nodig! Bij warm weer en verhoogde fysieke activiteit heeft men nog meer vocht nodig. Water is uiteraard een goede bron van vocht. Enige variatie in de dranken (fruitsappen, softdrink, thee, koffie, melk, ...) is zowel aangenaam als gezond. Kies de "light" softdrinks. Ze bevatten geen suiker en dus ook geen calorieën. Halfvolle melk beperkt ook uw calorieaanvoer.

 

Good Food tip van de week

Eet gematigde porties, verminder de opname van bepaalde voedingsmiddelen, maar elimineer geen voedingsmiddelen

Indien u zich beperkt tot gematigde porties is het gemakkelijker om alle voedingsmiddelen te eten die u graag lust, zonder dat bepaalde moeten geëlimineerd worden. Enkele gematigde porties zijn: 100 g vlees, een stuk fruit, een halve kop gekookte pasta of rijst, 50 ml ijs.

 

Good Food tip voor de week

Neem voldoende nachtrust

Hoe minder je slaapt hoe nadeliger het is als je wilt afvallen.  Als je niet genoeg slaapt raken je hormonen in de war. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld het signaal niet dat je moet stoppen met eten wanneer je al vol zit. En het hormoon dat eetlust opwekkend werkt, wordt daarentegen juist gestimuleerd. Ook raak je dan niet gemotiveerd om te gaan bewegen en energie te verbruiken. Probeer per 24 uur zo’n 7 – 8 uur te slapen.

 

Wees niet bang voor gezonde vetten                                                                                                                     

Je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig, dus je hoeft niet angstvallig alles wat vet is te vermijden. Eet gerust af en toe een stuk advocaat of wat nootjes. Van een klein beetje nootjes voel je je erg lang verzadigd, waardoor je uiteindelijk alsnog minder calorieën binnenkrijgt.

 

 

Niet ontbijten werkt in je nadeel als je gezond wilt leven en af wilt vallen. 's ochtends heeft je lichaam energie nodig om op gang te komen na een hele nacht zonder brandstof te zijn geweest.  Als je 's ochtends niet ontbijt, daalt het suikergehalte in je bloed en grijp je later op de ochtend sneller naar koekjes, bollen en andere zoete tussendoortjes om je hongergevoel te stillen.

Tip van de week

Het is goed om eens na te gaan welk soort beleg u op brood gebruikt en hoeveel u erop doet. Het beleg dat u hierop doet bepaalt voor een groot deel hoe gezond uw voedingspatroon is. Varieer voldoende! Wees zuinig met de hoeveelheid beleg en kies veel voor magere soorten. Dan bent u al erg goed bezig!

 

 

TIP van de week

 

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen

Sla nooit je eerste maaltijd van de dag over, want die is niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Brood vormt daarom de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je helpt je lichaam er als het ware mee op gang. Bij het overslaan van een goed samengesteld ontbijt doen we ons letterlijk tekort.

                         

                        

 

 

 

 

Tip van de week

 

 

 

Eet vaker op een dag. Eet bijvoorbeeld vijf maaltijden verspreid over de dag: ontbijt, lunch en avondeten, met tussendoor twee gezonde snacks, zoals groenten met een dip, wat yoghurt, fruit of een heerlijke gezonde groene smoothie. Door je maaltijden te verspreiden zul je minder honger hebben en niet dat nare ‘dieetgevoel’ hebben.

 

 

 

GoodFood tip van de week.

Vermijd eenzaamheid
Eenzaamheid is een van meest voorkomende oorzaken van emotie-eten. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk. Voel je jezelf eenzaam? Zoek dan gezelschap op en hou jezelf bezig. Bel een familielid of goede vriend(in) op, maakt een wandeling, ga sporten, doe nieuwe kennis op of schrijf je in voor vrijwilligerswerk. Een andere mogelijkheid is om je aan te melden bij de afslankgroep Good Shape van GoodFood, zodat je samen met anderen kunt afslanken en elkaar daarin kunt steunen.

 

GoodFood tip van de week.
Vind een evenwicht tussen een gezond en haalbaar gewicht.
Wees realistisch over uw streefgewicht. Het is niet gezond om in korte tijd veel af te vallen. Uzelf van alles ontzeggen kan een hoop spanning en stress opleveren die u meer kwaad doet dan goed. Bij het Good Shape afslankprogramma leert u op een ontspannen wijze uw haalbaar gewicht te halen.

 

GoodFood tip van de week.
Sporten volhouden.
Maak het leuk

Als je sporten niet leuk vindt of het associeert met pijn, dan zul je het niet lang volhouden. Maar als sporten leuk is, dan verheug je je er juist op. Dus probeer het zo leuk mogelijk voor jezelf te maken. Kies een sport die je echt leuk vindt. Zumba, hoelahoepen,fitness, joggen, lekker lang wandelen... er is volop keus! Sommige mensen vinden het prettiger om gewoon thuis of in de buitenlucht te sporten, maar voor anderen zal juist een sportschool een motivatie zijn. Word je bewust van wat je eigenlijk leuk vindt en wat je motiveert. Wees je ook bewust van de beweging die je doet, van je ademhaling, van je omgeving... Op die
manier kun je ook mindfulness beoefenen tijdens het sporten, waardoor je er meer van kunt genieten.

 

 

 

Tip van de Week
Hou bij wat je eet Hou een dagboek bij met wat je op een dag eet. Je zult versteld staan over hoe onregelmatig je vaak je maaltijden over de dag verdeeld. Dat is vaak de oorzaak van de ‘cravings’ in middag of avond. En het zijn juist die momenten die u de extra kilootjes bezorgen. Dus stel op basis van je dagboek een actieplan op en werk aan een regelmatig voedingspatroon om uitspattingen te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 GoodFood Tip van de week
Baseer uw voeding op koolhydraatrijke producten
Het is goed om dagelijks voldoende koolhydraatrijke produkten te eten omdat het ons voorziet van energie en vitamine B. Bruine en volkoren produkten leveren bovendien ook veel vezels. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel en helpen de stoelgang te verbeteren. Door de verzadiging voorkomt het dat we geneigd zijn ‘teveel’ te eten, waardoor het indirect helpt bij afvallen. Kies daarom dagelijks het liefst voor tarwe- of volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta’s. Daarnaast komen koolhydraten ook voor in havermoutpap, aardvruchten, pesisoorten, vruchten, groenten en noten. Drink wel voldoende bij de vezelrijke koolhydraten, want juist die combinatie helpt bij de verzadiging en de stoelgang.

 

 

Goodfood tip van de week.
Een rustig ontbijt vormt een goed tegengewicht voor de stress overdag. Bovendien bevordert het een evenwichtige voeding en zorgt het voor een optimale energieverdeling tijdens de dag. Zelfs als je gehaast bent of geen eetlust hebt, is het dus geen goed idee om het ontbijt over te slaan.

Als je na het opstaan niet meteen zin hebt om te eten, drink dan eerst een glaasje water om je eetlust te stimuleren. Geen honger? Misschien kan een gevarieerde ontbijttafel je wel verleiden. Kies voedingsmiddelen die je lekker vindt en bovendien gezond zijn.

 

 

GoodFood Tip van de week.

Neem voldoende nachtrust

Voldoende slaap is noodzakelijk voor het lichaam om optimaal te functioneren. Slaap speelt door midddel van hormonen echter ook een belangrijke rol in de handhaving van je gewicht.

Hoe minder je slaapt hoe moeilijker het is om af te vallen.  Als je niet genoeg slaapt raken je hormonen in de war. Hierdoor blijft bijvoorbeeld het signaal uit dat zorgt dat je stopt met eten wanneer je vol zit. Het hormoon dat eetlust opwekkend werkt, wordt daarentegen juist gestimuleerd. Ook raak je minder gemotiveerd om te gaan bewegen en energie te verbruiken als je minder slaapt. Probeer per 24 uur zo’n 7 – 8 uur te slapen.

 

 

 

 

 

Tip van de week

Kook zelf en laat je kind helpen.

 

Kook vaak zelf.

Als je zelf kookt, zien je kinderen wat er voor nodig is om een gezonde maaltijd te maken. Dat betekent niet dat je dagelijks uren in de keuken hoeft te staan. Er zijn genoeg gezonde recepten die je in een kwartier kunt maken. Kies maaltijden die goed verzadigen, zodat je erna minder snel naar tussendoortjes grijpt.

 

Laat je kinderen helpen

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het natuurlijk ook gemakkelijker proeven.

Maak van je gezonde gewoontes een traditie. Introduceer Vrijdag Visdag of Vegetarische Dinsdag in je gezin.

 

 

 

 

 

GoodFood Tip van de week.

Eet regelmatig. 
Het overslaan van maaltijden kan leiden tot een spaarstand van je lichaam. Wanneer je dan weer gaat eten is de kans groot, dat je lichaam het voedsel opslaat. Eet dus ‘s ochtends een goed ontbijt, ‘s middags je lunch en ‘s avonds je avondeten.

Zorg naast de hoofdmaaltijden ook dat je tussendoortjes eet. Bijvoorbeeld fruit, noten of beschuitjes. Tevens kan het overslaan van maaltijden zorgen voor latere honger, waardoor je sneller geneigd bent om een snack te nemen. En snacks zijn meestal dikmakers, dus voorkom die verleiding.

 

 

 

GoodFood Tip van de week

Snoep af en toe bewust.

Stel een vaste dag in waarop je mag snoepen. Misschien is het een chocoladereep of een pizzapunt. Het werkt erg frustrerend om altijd maar bezig te zijn met wat je niet mag hebben. Gecontroleerd en gematigd snoepen kan een hele opluchting zijn en zorgt ervoor dat je het afvallen over een lange periode beter volhoudt.

De nadruk ligt dus ook echt op gecontroleerd en gematigd. Als je op je snoepdag een two piece meal, een milkshake, een zak chips, een chocoladereep en een liter cola naar binnenwerkt, kom je uit op zoveel calorieën dat je ondanks je dieet van de overige dagen alsnog op weekbasis teveel calorieën binnenkrijgt om te kunnen afvallen. Maak dus een keuze uit al deze lekkernijen en trakteer jezelf de volgende keer op het volgende.

 

 

 

 

 

GoodFood Tip van de week

Wees niet bang voor gezonde vetten

Je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig, dus je hoeft niet angstvallig alles wat vet is te vermijden. Eet gerust af en toe een stuk advocaat of wat nootjes. Ondanks dat ze beiden erg vet en calorierijk zijn, zijn ze super gezond. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat als je dagelijks een handje nootjes eet, je sneller afvalt dan mensen die dat niet doen. Van een klein beetje nootjes voel je je namelijk erg lang verzadigd, waardoor je geen extra tussendoortjes meer zoekt en je in totaal minder calorieën binnenkrijgt.

 

 

GoodFood Tip van de week.

 Drink bewust.

Kies voor thee, koffie of water

Je kunt niet van je kind verwachten dat het water drinkt, als jij aan de cola zit. Drink thee of koffie zonder suiker of neem water en voeg voor de smaak een schijfje citroen of een andere vrucht toe. Zo voorkom je dat je veel calorieën binnenkrijgt.

 

Sap, limonade en soft

In soft en in sap zit veel suiker. Wel 4 suikerklontjes per glas. Ook stroop is erg zoet. In light softdrinks zit geen suiker, maar zorgt er alsnog voor dat je kind went aan een zoete smaak. Bovendien tast het zuur in (light) frisdranken het tandglazuur aan. Maar af en toe een zoete drank geven, is geen probleem. Geef bijvoorbeeld op een vast moment één zoet drankje, zoals op zaterdag en zondag. Zo went je kind er ook aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn.  

 

Kies vaste momenten

Veel ouders zijn bang dat hun kind niet genoeg drinkt en stimuleren het om toch het glas leeg te drinken. Dat hoeft niet, want een kind stopt als het genoeg heeft. Heb je de gewoonte om op veel verschillende momenten wat te drinken te nemen? Voor de tanden van jou en je kinderen is dat niet zo goed. Zorg voor niet meer dan vier eet- en drinkmomenten tussen de maaltijden door. Water kun je natuurlijk wel vaker drinken.

 

 

Good Food Tip van de week.

 

Gezond eten op het werk.

Dagelijks worden duizenden lunchboxen klaargemaakt. De boterhammen met kaas enz. liggen voor de hand. Maar je kunt ook op een eenvoudige, lekkere en gezonde manier variëren en combineren zodat je elke middag weer uitkijkt naar je maaltijd

· 

Neem brood als basis en kies bij voorkeur een donkere broodsoort.
Koop ter afwissling regelmatig een andere broodsoort: volkorenbrood, bruin brood, 7-granenbrood, speltbrood en in het weekend bijvoorbeeld wit brood.

  • Kies als beleg voor gezonde en/of magere belegsoorten zoals mager vleesbeleg (ham zonder vetrandjes, kiprollade, kipfilet, kipshoarma, turkeyham, runderrookvlees, pastrami, rosbief etc.), tonijn op water uit blik, light kaas (30+), jam, pindakaas, ei, sardines, makreel, zalm.

·  Af en toe een bol ter afwisseling kan best maar ze bevatten meer vet, suiker en nauwelijks essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen.

 

Kies voor fruit

Plaats een schaal binnen je gezichtsveld, zodat je om de paar uur vanzelf trek krijgt in een sappig stuk fruit. Met een gemiddelde van 2 porties per dag, ga je jezelf fitter, gezonder én gelukkiger voelen. Bovendien kan fruit helpen om hartziekten en bepaalde vormen van kanker te voorkomen.

 

Hou water bij de hand

Voor een optimale gezondheid is het noodzakelijk dat je om het half uur een grote slok water drinkt. Zo zuiver je jouw lichaam, verminder je de risico's op een hartaanval, krijg je vanzelf een beter humeur én kan je rekenen op meer energie. Drink over de hele dag zo’n 1 ½ liter water. Vul het verder nog aan met magere of halfvolle melkproducten tot 2 liter.

 

Ga wandelen tijdens de pauze

Ga achter je bureau vandaan en hou een walking meeting. Alle afspraken tijdens deze meeting spreek je in op je cel en werk je later uit. Of spreek met collega's af om elke middag een klein toertje te maken rond het bedrijf. Wandelen is de eenvoudigste en meteen ook de veiligste manier om aan beweging te doen. Ideaal om je beenderen, hart, longen én gewicht in topvorm te houden.

 

 

Goodfood tip van de week

 

Behoud een gezond lichaamsgewicht
Uw gewicht is afhankelijk van factoren zoals geslacht, grootte, leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig veroorzaakt vetopslag in het lichaam. Fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder calorieën.

 
Good Food tip van de week

 

Eet liefst 3 maal per week donker groene bladgroente zoals: agoemawiri,dagublad, klaroen, spinazie, bitawiri. Deze bevatten veel ijzer en dat is goed voor de bloedaanmaak. Daarnaast zijn deze groentes rijk aan voedingsvezel, waardoor ze goed zijn voor de stoelgang (zowel bij harde ontlasting als ook bij diarree). Kies de overige dagen voor andere groentes bijvoorbeeld boulanger, kool, antoewa, pompoen of kouseband. Elke groente heeft een eigen voedingswaarde. Varieer zoveel mogelijk, dat is lekker en gezond.

 

 

Good Food tip van de week

Leg je bestek neer na elke hap

Het duurt 20 minuten voor je maag het signaal van bekomst naar de hersenen zendt. Dus wanneer je te snel eet, heeft je lichaam geen tijd om waar te nemen dat het voldoende heeft gehad. Het gevolg hiervan is dat je te veel eet. Eet rustiger door je bestek na elke hap neer te leggen en wen jezelf eraan elke hap ongeveer 25 tot 50 keer te kauwen.

Good Food tip van de week

Verhouding van de voedingsstoffen in een evenwichtige voeding

Er bestaan geen "goede" of "slechte" voedingsmiddelen, er bestaan enkel slechte voedingsgewoontes. Schuldgevoelen bij het eten van uw lievelingsvoedingsmiddelen hoeft niet, maar tracht te eten in gematigde porties. Streef naar een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Good Food tip van de week

Zet geen (glazen) snoeppot op je bureau                                                                                                                                                   

Als je koekjes, chocola of ander snoepgoed uit het zicht zet, is het veel makkelijker om er vanaf te blijven. Mensen grijpen veel minder snel naar snoep als het niet in het zicht is.

 

Good Food tip van de week

Houd bij wat je eet                                                                                                                                                     

Houd een dagboek bij met hoeveel je eet op een dag. Soms zul je versteld staan dat je eigenlijk meer of meer calorierijke dingen eet dan je had verwacht. Veel kleine dingetjes kunnen bij elkaar toch een groot effect hebben. Stel op basis van je dagboek een actieplan op om te minderen als dat nodig blijkt.

Good Food tip van de week

Eet vaker op een dag                                                                                                                                                      

Eet bijvoorbeeld vijf maaltijden verspreid over de dag: ontbijt, lunch en avondeten, met tussen door 2 - 3 gezonde snacks, zoals groenten met een dip, wat magere yoghurt, fruit of een heerlijke gezonde groene smoothie. Door je maaltijden te verspreiden zul je minder honger hebben en niet dat nare ‘dieetgevoel’ hebben.

 

Good Food tip van de week

Zondig af en toe bewust

Stel een vaste dag in waarop je mag zondigen. Misschien is het een toetje of een pizzapunt. Het werkt erg frustrerend om altijd maar bezig te zijn met wat je niet mag hebben. Gecontroleerd zondigen kan een hele opluchting zijn en zorgt ervoor dat je het beter volhoudt.

 

Good Food tip van de week

Honger jezelf niet uit                                                                                                                                                             

Als je kilo’s wilt kwijtraken en kwijthouden dan is het belangrijk dat je jezelf niet uithongert. Het is een fout die makkelijk gemaakt is tijdens het afvallen.  Je lichaam schakelt over op de overlevingsmodus als je het niet voldoende voedt, omdat het denkt dat je in een hongersnood zit. Dit voorkomt juist dat je afvalt. Gewoon gezond blijven dooreten dus.

 

Good Food tip van de week

Laat soft en vruchtensap staan                                                                                                             

Vervang soft en vruchtensap door water of kruidenthee (zonder suiker). Het kan erg moeilijk zijn om deze gewoonte te breken, maar deze kleine stap kan grote resultaten opleveren. Een glaasje cola of zelfs appelsap levert al snel 100 of meer calorieën op (dat is 2 – 3 eetlepels suiker).

Good Food tip van de week

Wees realistisch over hoe snel je zult afvallen                                                                                                           

Die pondjes zijn er langzaam bijgeslopen, dus je zult ze ook niet binnen een week allemaal kwijt zijn. Zorg ervoor dat je haalbare doelen stelt, zodat je niet teleurgesteld raakt en het opgeeft. Het is voor blijvend gewichtsverlies sowieso niet aan te raden om meer dan één kilo per week af te vallen. En zelfs dat is al behoorlijk veel.

 

Good Food tip van de week

Behoud een gezond lichaamsgewicht.

 

Uw gewicht is afhankelijk van factoren zoals geslacht, grootte, leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig veroorzaakt vetopslag in het lichaam. Fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder calorieën.

Good Food tip van de week

Beweeg!

De opname van te veel calorieën in combinatie met een gebrek aan lichamelijke activiteit veroorzaakt een gewichtstoename. Matige fysieke activiteit helpt die extra calorieën te verbranden. Bovendien is sport goed voor de bloedcirculatie en voor het algemeen welbehagen van de mens. Gebruik de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze. U hoeft echt geen atleet te zijn om in beweging te komen!

 

Good Food tip van de week

Drink voldoende vocht

Volwassenen hebben minstens 1,5 liter vocht per dag nodig! Bij warm weer en verhoogde fysieke activiteit heeft men nog meer vocht nodig. Water is uiteraard een goede bron van vocht. Enige variatie in de dranken (fruitsappen, softdrink, thee, koffie, melk, ...) is zowel aangenaam als gezond. Kies de "light" softdrinks. Ze bevatten geen suiker en dus ook geen calorieën. Halfvolle melk beperkt ook uw calorieaanvoer.

 

Good Food tip van de week

Eet gematigde porties, verminder de opname van bepaalde voedingsmiddelen, maar elimineer geen voedingsmiddelen

Indien u zich beperkt tot gematigde porties is het gemakkelijker om alle voedingsmiddelen te eten die u graag lust, zonder dat bepaalde moeten geëlimineerd worden. Enkele gematigde porties zijn: 100 g vlees, een stuk fruit, een halve kop gekookte pasta of rijst, 50 ml ijs.

 

Good Food tip voor de week

Neem voldoende nachtrust

Hoe minder je slaapt hoe nadeliger het is als je wilt afvallen.  Als je niet genoeg slaapt raken je hormonen in de war. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld het signaal niet dat je moet stoppen met eten wanneer je al vol zit. En het hormoon dat eetlust opwekkend werkt, wordt daarentegen juist gestimuleerd. Ook raak je dan niet gemotiveerd om te gaan bewegen en energie te verbruiken. Probeer per 24 uur zo’n 7 – 8 uur te slapen.

 

Wees niet bang voor gezonde vetten                                                                                                                     

Je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig, dus je hoeft niet angstvallig alles wat vet is te vermijden. Eet gerust af en toe een stuk advocaat of wat nootjes. Van een klein beetje nootjes voel je je erg lang verzadigd, waardoor je uiteindelijk alsnog minder calorieën binnenkrijgt.

 

 

Niet ontbijten werkt in je nadeel als je gezond wilt leven en af wilt vallen. 's ochtends heeft je lichaam energie nodig om op gang te komen na een hele nacht zonder brandstof te zijn geweest.  Als je 's ochtends niet ontbijt, daalt het suikergehalte in je bloed en grijp je later op de ochtend sneller naar koekjes, bollen en andere zoete tussendoortjes om je hongergevoel te stillen.