Voeding als medicijn bij huidaandoeningen

In november 2018 kwam er een jonge dame van 30 op de Goodfood poli. Zij kwam bij ons omdat zij door het gebruik van Dexamethason, een medicijn op basis van het bijnierschorshormoon, erg veel was aangekomen. Van die extra kilo's wilde zij nu af en dat is haar ook gelukt. Wat ze niet had gedacht, was dat ook haar huidklacht verholpen zou worden.

Ze gaf aan de hormonale medicijnen te gebruiken te gebruiken voor haar huidklachten. De huidklachten waren op dat moment ook duidelijk zien. Ze waren over haar gelaat en hele lichaam.

Zij gaf aan dat zij tot 2014 iemand was die nooit enige klachten van haar gezondheid had. In tegendeel sportte zij veel en werkte zij hard. Maar van de een op andere dag veranderde dat ineens drastisch en heeft zij vele jaren in ziekte doorgebracht.

Haar huidklachten begonnen aanvankelijk als een soort hitte puistjes welke exceem werden. Het jeukte zodra zij ging zweten, daardoor krabte zij zichzelf open en ging het onsteken. Aangezien zij een lichamelijk actieve job had, transpireerde zij veel en kon zij op den duur door haar huidklachten, niet meer werken. Ook sporten lukte daardoor niet meer. Ze raakte in een sociaal isolement, ging het huis niet uit, alleen als zij de dokter moest bezoeken. Haar moeder trok bij haar in zodat zij haar kon verzorgen.

De medicijnen verhielpen haar huidklachten wel, maar gaven verder veel bijwerkingen. Haar immuunsysteem ging achteruit, waardoor zij erg verzwakt was. Zij kreeg daardoor overal onstekingen, wat zich onder andere in steenpuisten uitte. Op een gegeven moment kon zij nog amper lopen en zichzelf aankleden. Mentaal ging het ook niet goed en werd behoorlijk depressief. Dat was een bijwerking van het medicijn. Van de zalf met steroiden werd haar huid dun, verkleurde het en kreeg ze er bovendien striae (zwangerschapsstriemen) door.

Een vreselijke periode van 4 jaar is dit geweest.

Toen zij bij Goodfood kwam, hebben wij ons vooral gericht op het geven van een zo voedzaam mogelijke voeding om haar tekorten aan te vullen. Tegelijkertijd moest zij de juiste hoeveelheid calorieen krijgen, zodat zij ook zou kunnen afvallen.

Na 2 weken met de voeding te zijn gestart was zij al 1 kilo afgevallen en had zij een veel rustigere huid dan daarvoor. Bij het daarop volgende consult was haar huid helemaal weer de oude, was ze nog 2 kg verder afgevallen en was zij dolgelukkig!

Momenteel kan zij weer volledig voor zichzelf zorgen, komt weer op straat, geniet ervan om in de zon te zijn zonder daar last van te krijgen, ze gaat weer sporten en werkt bovendien weer met veel enthousiasme in de horeca.

Van de ellende van de afgelopen 4 jaar is helemaal geen sprake meer. Zij is nu heel blij weer met volle teugen van het leven te kunnen genieten dankzij haar veranderde voedingspatroon.

Voeding kan ook úw medicijn zijn, onderschat de kracht van de natuur niet.

Wellicht kan Goodfood ook u een stapje verder helpen met uw gezondheid.