Wat is overgewicht?


Overgewicht en obesitas zijn benamingen voor hetzelfde begrip: een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot de lichaamslengte, door abnormale of buitensporige opeenhoping van vet in het lichaam. Het is doorgaans het gevolg van een ongezonde leefstijl; bijvoorbeeld: ongezonde voeding, onvoldoende beweging, teveel zittende activiteiten, overmatig alcoholgebruik.

Bij een klein percentage van de gevallen heeft overgewicht een medische of erfelijke oorzaak.


De belangrijkste oorzaak van overgewicht is in feite een verkeerde balans tussen energie-inname (=voeding) en energieverbruik (=lichamelijke activiteit). Een positieve energiebalans (hogere energie-inname dan energieverbruik) leidt tot een toename in lichaamsgewicht.

Overgewicht en in het bijzonder obesitas hangen samen met chronische aandoeningen zoals:

  • diabetes mellitus type 2 (ook wel suikerziekte genoemd)
  • hypertensie (hoge bloeddruk)
  • hart- en vaatziekten (beroerte, hartstilstand, nierinsufficiëntie)
  • verhoogd cholesterol
  • onvruchtbaarheid (bij vrouwen)
  • gewrichtsklachten (rugpijn, pijn in de heupen, enkels en knieën)
  • verschillende vormen van kanker
  • psychische problemen (depressie, onzekerheid, sociaal isolement waardoor men minder onder de mensen wenst te komen). Verlies aan kwaliteit van leven (wegens ziekte, lichamelijke en psychische klachten).

Hoe bepaal je overgewicht?

Er zijn diverse methoden om overgewicht te bepalen. De meest bekende daarvan is het bepalen van de Body Mass Index(BMI). Hierbij wordt door een berekening aan de hand van uw gewicht en lengte bepaald of u in een risicogebied zit. Verder werk ik in mijn praktijk met de meting van de middelomtrek, zodat beoordeeld kan worden of u een goede vetverdeling heeft. Ook meet ik uw vetpercentage middels een vetmeter. Al deze gegevens tezamen geven een goede weergave van uw vetgehalte.

Een andere mogelijkheid om te weten of je een gezond gewicht hebt is door de Middel-heup omtrek meting. Als u overgewicht heeft kunt u bij ons terecht om verantwoord af te vallen. Een gemiddelde gezonde manier van afvallen is om ½ tot 1 kilo per week af te vallen (sommige mensen vallen in het begin wat meer af).

Klik hier voor een methode die bij u past:

 Body Mass Index(BMI)

Middel-heup omtrek meting